Koncern Ford bude podnikať so stratou v Európe aj tento rok

08.02.2015 Celý región

Berlín 8. februára (TASR) - Americký koncern Ford zatiaľ nevie odhadnúť, kedy sa jeho podnikanie v Európe dostane znovu do zisku. Informuje o tom DPA s odvolaním sa na vyjadrenie šéfa koncernu Marka Fieldsa pre najnovšie vydanie týždenníka Wirtschaftswoche.

Fields uviedol: "Neurčili sme si nijaký pevný termín. Tento rok stratu znovu znížime a chceme sa stať znovu ziskoví hneď, ako to len pôjde".

Ford podľa bilančnej správy, ktorú zverejnil koncom januára, vlani prerobil v Európe 1,06 miliardy USD (926,01 milióna eur). V roku 2013 dosiahla jeho strata 1,44 miliardy USD.

Fields prevzal kormidlo amerického koncernu vlani v júli od Alana Mulallyho. Už na jeseň sa však musel vzdať zámeru, že podnikanie Forda v Európe prejde do zisku už v tomto roku. Hrubý škrt cez rozpočet mu urobil rusko-ukrajinský ozbrojený konflikt a západné sankcie voči Moskve.

Manažér nepredpokladá rýchle zotavenie sa Ruska z hospodárskeho poklesu. "Bude to dlhý čas núdze," uviedol Fields, "očakávame jeho ďalší pokles hrubého domáceho produktu".

Napriek tomu zostane Rusko pre koncern veľkým trhom. Fields bude pokračovať v uvádzaní nových modelov na jeho trh. Dodal, že nejestvuje nijaký zlý časový moment, ktorý by mu zabránil uviesť na ruský trh nový úžasný model, aj keď hospodárske okolnosti sú ťažké.
 

Vyberte región